Необхідно ретельно підготувати пічний механізм до процедури опалення. В стандартних промислових моделях працювати потрібно із трьома складовими – пічною камерою, спеціалізованою системою відводу диму, обладнаною піддувалом, і приладом для збору золи – зольником. Його необхідно ретельно очищати від залишків золи, якщо вона лишилась з минулої розтопки – її зайва кількість може заважати нормальному притоку повітря. Це може значно уповільнювати процес розпалу. В більшості печах зольник являє собою маленький відсік, тому його прибирання займає невелику кількість часу і сил. Після завершення чистки зольника, можна приступати до наступного етапу – закладці дров.
В питанні як правильно топити дровяну піч важливе місце займає робота з димовідвідною системою і системою піддуву.
● перед початком відкрийте канали обох систем з метою наповнення камери горіння киснем
● в процесі взаємодії з димовивідною системою, відкрийте шахтову заслонку, яка йде від камери згорання до виходу димоходу з криші.
● підготуйте необхідну кількість палива для початку розтопки, а також для всього опалювального процесу
● первична кількість закладки, для початку розтопки, має дорівнювати третині загального обєму пічної камери.
● дрова необхідно використовувати виключно хорошої якості
Перший розпал печі є дуже відповідальним процесом. Намагатись розпалити піч сирими дровами не варто. Весь матеріал для розтопки має бути хорошої якості і легко запалюватись. В іншому випадку його може бути набагато більше, що є економічно не вигідним.
Необхідно слідкувати щоб основа матеріала для горіння була гарно просушеною. Спочатку краще покласти бумагу на колосники, а потім накривати її тонкими деревяними полінами.
Загальні правила розпалу для всих видів пічного обладнання фактично однакові. Але виділимо основні з них:
● Памятайте, що при роботі з металевими пічками існують деякі обмеження які слід виконувати безпосередньо перед початком роботи
● Для того щоб розтопити піч без лишніх затрат не слід використовувати суміш для розпалу, що продаються в магазинах. Це вкрай негативно відображається на екології. Черезмірна кількість хімічних речових, що входять до складу таких сумішей, а також необхідність дихати їх парами шкодить здоров’ю. Краще віддайте перевагу спиртовим таблеткам для розпалу. Вони мають менший вміст хімічних речовин. Їх слід використовувати в тих випадках коли дрова погано висушені.
● Одним з головних правил є обов’язкове тримання дверцят закритими.
● Пристрій для регуляції повітряної тяги має залишатись широко відкритим – тільки так можна забезпечити якість роботи печі
● З ціллю правильної укладки дрів і для уникнення термічних опіків придбайте спеціальні рукавиці для рук і фартух щоб не забруднити одяг.
● При закладці кожної наступної партії дрів, дверцята необхідно відкривати не кваплячись – внутрішній тиск має обовязково прийти в норму.
1. Розпал. Для розтопки підійдуть сухі залишки від рубки дрів і роботи з деревом: щепки, стружка, мілкий хворост. Щепки можна настругати ножем з невеликих сухих полін.
2. Подача основної закладки. Першу порцію топлива вкладають щільно, перекриваючи всю площу колосників. Наступні вкладаються на великий жар з попередніх закладок. Від поверхні закладки до верхньої частини пічної камери має бути відстань не менша ніж 100 мм. Топочні дверцята зачиняються, а піддувальня привідкривається. Подачу повітря регулюють пічними задвижками. Топочна дверця закривається, а піддувальня привідкривається. Подача повітря регулюється пічними задвижками.
3. Процес горіння. При правильній подачі повітря вогонь має солом’яний колір, а підпалені дрова потріскують. Якщо вогонь білого кольору, а в топці чутно гул, це значить, що потрібно зменшити подачу повітря. Якщо вогонь став темно-червоним і з’явився дим – подачу повітря збільшують. Ідеально горять поліна однакового розміру. Для отримання тепла необхідно регулювати задвижку на димоході, заслонку і дверцю піддувала, намагаючись не допускати виглекислий газ в приміщення, але не випускаючи при цьому все тепло від горіння.
4. Завершення. Коли над вугіллям зникне вогонь, потрібно на половину прикрити заслонку, а вугілля що лишилось здвинути до центру колосника. Після того як остаточно зникне полумя, закривають всі дверця і до кінця закривають заслонку. Якщо немає часу щоб дочекатись повного згорання, виберіть вугілля з топки і закрийте заслонку й задвижки.
Наша країна має велику кількість лісів через те, самим популярним видом палива в нашого населення є і будуть дрова. За допомогою рублених полін з дерева, під час згорання яких, можна отримати велику кількість тепла. Але слід врахувати: максимально ефективно топити піч можна лише по досягненню конкретних температурних показників.
Температура горіння має пряме співвідношення з видом деревини, якою здійснюється опалення.
● Наприклад тополя при згоранні дає максимальну температуру лише в 500 градусів. Це робить її не сильно пригодною для розтопки в зимній період часу, а також для опалення великих приміщеннь.
● Кращим варіантом є дуб. Він при горінні виділяє температуру що дорівнює 900 градусів
Якщо правильно дотримуватись правил пожежної техніки, а також знати нескладні секрети розумного опалення, які були описані, то з піччю працювати стане набагато краще й приємніше. Значно виростає ефективність самої процедури і продовжиться термін експлуатації самого обладнання.
Ви можете отримати професійну консультацію, як правильно обслуговувати піч з повітряним опаленням, камінофен, камінна топка в нашому магазині, що знаходиться за адресою м. Черкаси, вул. Надпільна 218. Наші працівники допоможуть підібрати піч, встановити димохід в місті Черкаси, Вінниця, Одеса, Київ, Полтава, Харків.